GroenLinks kan zich in grote lijnen vinden in de begroting. Deze sluit aan op het coalitieakkoord en daarnaast zijn de voorstellen van de Perspectiefnota duidelijk in de begroting opgenomen. Dat neemt niet weg dat we over een aantal zaken grote zorgen hebben zoals de klimaatopgaven. De toename van extreme weersomstandigheden, zoals de overstromingen in Limburg of de hoge temperaturen en hevige bosbranden in Canada, hebben ook gevolgen voor een landbouw provincie als Flevoland. Klimaatverandering vraagt om een stevige aanpak, ook hier. Eén van de plannen van het college is om volgend jaar een provinciaal klimaatakkoord uit te werken. Wat ons betreft mag dit proces worden versneld. Een motie die hiertoe opriep, heeft het helaas niet gehaald.

In het debat van twee weken geleden vroegen een aantal fracties aandacht voor de betaalbaarheid van energie. Daar hebben we goed naar geluisterd. Vandaar dat we samen met de PvdA een amendement hebben ingediend om een plan voor de energieweerbaarheid van bewoners, bedrijven en instellingen uit te werken. Daarmee sla je twee vliegen in een klap. Je helpt bij maatregelen die energie besparen, waardoor de afhankelijkheid van schommelende energieprijzen vermindert. En energie die je bespaart hoef je niet op te wekken. Dit amendement heeft het wel gehaald.

Andere maatregelen die helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot is de aanleg van bos. Eerder dit jaar hebben we de Bossenstrategie goedgekeurd. Op onze vragen, wat er op dit gebied al is gedaan werden de volgende acties genoemd: plannen maken voor de vitalisering en uitbreiding van de bossen van Staatsbosbeheer, Flevolandschap en Natuurmonumenten, bescherming van bestaand gemeentelijk bos, het stimuleren van bosaanleg bij woningbouw en agroforestry. Op zich prima maatregelen, maar wat ons betreft mag het nog een tandje hoger en daar mag best meer geld voor worden uitgetrokken.

De transitie naar duurzame landbouw en vermindering van de stikstofuitstoot blijven urgent in het kader van klimaatverandering en natuurherstel. Ook op dat gebied verwachten we meer stappen van de provincie zoals het mogelijk maken van opschaling van de proeftuinen die momenteel in de provincie lopen rond duurzame landbouw en voedselverwerking.

Verder hebben we nog een keer de aandacht gevraagd voor de zorgelijke situatie in de cultuursector. Bezoekersaantallen blijven achter bij de verwachtingen, vooral bij de kleinere gezelschappen en theaters, met grote gevolgen. Ook voor de vele ZZP-ers in deze sector, zoals acteurs, geluidstechnici en muziekmakers. De gedeputeerde heeft toegezegd dat het saldo dat er nog in het Coronafonds zit, voor deze groep beschikbaar komt. 

Tenslotte kijken we erg uit naar de volgende stappen van bestuurlijke vernieuwing. Statenleden hebben de afgelopen maanden volop meegepraat over de invulling van het economisch beleid van de provincie met de Duurzaamheidsdoelen (SDG’s) en de Brede Welvaartsmonitor in het achterhoofd. Dit biedt ons kansen als statenleden om bij belangrijke opgaven meer aan de voorkant te sturen, maar ook hoe we de Flevolanders hierbij beter kunnen betrekken. En goed kunnen inspelen op ideeën en wensen die in de samenleving leven rondom grote opgaven zoals woningbouw en klimaatakkoord.

Deze uitdagingen komen terug in het toetsen van de huidige omgevingsvisie, waarin belangrijke zaken die in de provincie spelen, met elkaar worden verbonden. Is die visie nog actueel en geeft het antwoord op de vraag wat voor provincie Flevoland we willen zijn in de komende vijftig jaar, waar die 100.000 woningen worden neergezet, hoe we de energietransitie kunnen versnellen en of en waar we nieuwe natuur kunnen realiseren. Er komt veel op de provincie af en daar zal je keuzes in moeten maken. Een geactualiseerde Omgevingsvisie kan daarbij helpen. Die visie wordt nu geëvalueerd en de uitkomst gaat ons helpen in het maken van keuzes voor de toekomst van Flevoland.