Samen met 3 collega’s van CDA, VVD en de Partij voor de Dieren mocht ik vragen beantwoorden en met de leerlingen in debat gaan. Ze varieerden in leeftijd van 13 tot 18 jaar en bezochten verschillende schooltypen. De 21 jongeren waren verdeeld over 3 fracties. Elke fractie had een voorstel bedacht, presenteerde dat en beantwoordde vragen.
Er was ook debat, waarbij de leerlingen heel gedisciplineerd te werk gingen. Ze bedankten de voorzitter als ze het woord kregen en praatten niet voor hun beurt. Hierbij schakelden ze geroutineerd hun microfoons in en uit en zaten erbij alsof ze elke dag vergaderden in zo’n imposante zaal. Af en toe werd geschorst voor fractieberaad.Het was verbluffend hoe goed zij er de aandacht bijhielden, er zat er niet één op zijn mobieltje te kijken (dat is bij de echte statenleden wel anders).
Fractie A stelde dat mensen van elke leeftijd duurzaam en veilig in Flevoland moeten kunnen wonen (“van student tot statushouder”), er moeten meer ontmoetingsplekken komen voor inwoners en een panel dat feedback kan geven. Openbaar vervoer moet beter om onderwijs, stage en werk met wonen te verbinden. Victor vond dat er geen geld naar kunst moet gaan: “dat willen de mensen toch niet”. Daar weten de wijkbewoners zelf vast een betere bestemming voor.
Ronald van fractie B had het over de verschrikkingen van de oorlog, vluchtelingen en de klimaatdoelen die pertinent gehaald moeten worden. Zijn fractie is voorstander van veel meer zon- en windenergie en vindt dat mensen met weinig geld moeten worden geholpen hun huizen beter te isoleren. Muziek in de oren van een GroenLinkser! Senna benadrukte nog dat er ook plaats moet zijn voor mooie natuur en dieren naast al het grijs.
Fractie C had de zorg als onderwerp gekozen. Zoe en Aja pleitten voor een betere organisatie van de zorg, digitalisering van de ouderen en verenigingen waar ze meer kunnen bewegen en elkaar ontmoeten onder begeleiding van vrijwilligers. “Een plek waar iedereen om elkaar geeft”.
Na afloop was het tijd voor de statenleden om complimenten en feedback te geven, over kunst, de energietransitie en de digitalisering bij ouderenzorg, waar we als partijen verschillend over denken. Op deze manier leerden de deelnemers dat je het met elkaar oneens kunt zijn en toch in gesprek blijft.
Er was ook gelegenheid voor vragen aan ons, als statenleden. Rianne vroeg of we geen hoofdpijn kregen van al dat vergaderen en of het niet saai was. Soms wel, beaamden de statenleden omdat sommigen wel heel royaal gebruik maken van hun spreektijd. Aan het slotdebat nam iedereen deel, ook de leden van de Jongerenraad die vorig jaar is ingesteld en de Provinciale Staten moet gaan adviseren.
Desgevraagd vertelden de jongeren dat ze actief waren in meerdere gremia, zoals de schoolraad, en veel belangstelling hadden voor democratie en politiek. Een inspirerende middag!