Het is niet alleen belangrijk dat zij naar elkaars opvattingen luisteren en dat wij die noteren, het is ook een manier om jonge mensen in contact te brengen met de politiek. Wellicht wordt de drempel om mee te doen en te denken hierdoor een stuk lager. 
De jongeren gaan zelf de regie voeren en onderwerpen kiezen. De provincie zal het proces begeleiden en ondersteunen.

Dit mooie voorstel heeft het met brede steun gehaald, nadat er een amendement aan werd toegevoegd dat moest garanderen dat de agenda van dit overleg niet van bovenaf zou worden opgelegd. De oppositie vreesde dat de gespreksstof van deze jongerenraad te veel gedomineerd zou worden door het thema Klimaat. “Het moet geen Greta Thunberg-raad worden”, merkte de JA21-woordvoerder op.

Nog los gezien van het gegeven dat voor jongeren het klimaat weleens het allerbelangrijkste gespreksonderwerp zou kunnen zijn (het gaat hier immers over de kwaliteit van de leefomgeving waarin zij zullen opgroeien) is GroenLinks van mening dat jongeren over het algemeen prima in staat zijn zelf aan te geven wat ze belangrijk vinden.

GroenLinks wees er in het debat ook op dat als er één jongere is die zich niet heeft laten inpakken, het de jonge Zweedse milieuactiviste is.

De jongerenraad zal in de komende tijd gestalte krijgen.