Op 8 juni verscheen in Trouw een artikel over aanwezigheid van landbouwgif in Drentse natuurgebieden. In opdracht van bewonersgroep Meten=Weten en Natuurmonumenten is op 17 plekken in beschermde natuurgebieden onderzoek gedaan naar bestrijdingsmiddelen in planten en in mest van schapen en runderen. In de monsters, die genomen zijn midden in de natuur op kilometers afstand van landbouwpercelen, werden maar liefst 31 bestrijdingsmiddelen gevonden. Blijkbaar worden deze chemicaliën verspreid door de wind. 

De onderzoekers vrezen dat de stoffen op deze manier ook dorpskernen, steden en tuinen kunnen bereiken. Zij pleiten voor een nationaal onderzoek naar de ‘giflast’ in Nederland. Twee van de onderzoekers deden eerder onderzoek naar bestrijdingsmiddelen op boerderijen in Gelderland. In monsters van mest, bodem en krachtvoer troffen zij 134 bestrijdingsmiddelen aan in hoeveelheden die dodelijk zijn voor insecten. Deze zomer zal er een advies van de Gezondheidsraad komen over de “cumulatieve effecten van meerdere gewasbeschermingsmiddelen”.

GroenLinks Flevoland heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten over de situatie in Flevoland en de bereidheid om –mede in het kader van het actieplan biodiversiteit- onderzoek te doen naar de verspreiding van landbouwbestrijdingsmiddelen in de natuur en daarbuiten. Ook in andere provincies als Drenthe, Overijssel en Groningen zijn soortgelijke vragen gesteld door de GroenLinks fracties. 

We hebben de volgende vragen gesteld:

1.  Heeft het college kennis genomen van het in Drenthe uitgevoerde onderzoek naar de verspreiding van en het voorkomen van bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden?  

2.  Heeft in Flevoland ooit vergelijkbaar onderzoek plaatsgevonden? Zo ja, kunt u de resultaten van dit onderzoek of deze onderzoeken delen?  

3.  Is bekend of de ecologische doelstellingen voor de Kader Richtlijn Water, de Natura 2000 gebieden, Natuurnetwerk Nederland gebieden, habitatrichtlijngebied en vogelrichtlijngebied door het gebruik en de verspreiding van bestrijdingsmiddelen geschaad worden?  

4.  Is de provincie Flevoland bereid om –mede in het kader van het actieplan biodiversiteit- onderzoek te doen naar de verspreiding van landbouwbestrijdingsmiddelen in de natuur en daarbuiten? Zo nee, waarom niet? 

5.  Wetenschappers, Natuurmonumenten, het Drentse Landschap en Meten = Weten doen een oproep aan minister Schouten om verder onderzoek te doen. Ziet GS hier ook de noodzaak van in?  

De antwoorden zien we uiteraard met veel belangstelling tegemoet.