Het fonds wil juist makers bereiken, die buiten de reguliere subsidieboot vallen. Nieuwe makers die nog niet zo bekend zijn krijgen de ruimte om te experimenteren en met nieuwe cultuurvormen te komen. Ruimte om te experimenteren betekent ook dat niet alles onmiddellijk een groot succes zal zijn. En dat mag binnen dit fonds. Het is jammer om te zien dat niet iedereen in de Staten beseft dat het soms nodig is om te mislukken om te kunnen slagen. Cultuur is niet iets wat zich leent voor strakke structuren, regels en een uitgewerkte kosten-batenanalyse.

Er komt een programmamaker die de experimenten zal ondersteunen en beoordelen. De programmamaker zal jaarlijks rapporteren aan Provinciale Staten over de bestedingen en resultaten.

GroenLinks is blij met dit fonds. Immers, kunst en cultuur zorgen voor verbinding in de samenleving, maar zijn ook onmisbaar voor creatieve ontwikkeling van mensen.

Wij zullen de ontwikkelingen van dit fonds volgen en er voor waken dat de Provinciale Staten niet op de stoel van de programmamaker gaat zitten. De programmamaker dient in alle vrijheid en zonder ruggespraak te kunnen werken aan een programma waarin nieuwe makers, nieuwe Flevolandse verhalen en nieuw publiek de kansen krijgen die ze verdienen.