Het hergebruik van grondstoffen voorkomt uitputting van fossiel materiaal, reduceert de uitstoot van schadelijke gassen én de kosten in productie- en bouwprocessen. Doordat de bouwsector 40% van alle grondstoffen verbruikt en 40% van de nationale CO2-uitstoot veroorzaakt, is door slim circulair en conceptueel bouwen duurzaamheidswinst te behalen, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het bouwtempo of de betaalbaarheid van woningen. Sterker nog, het bouwtempo kan omhooggaan terwijl de klimaatambities versneld gehaald worden. Een aantal steden, provincies, private partijen en kennisinstellingen slaat daarom samen met het Rijk de handen ineen om de gezamenlijke ambities kracht bij te zetten in de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Ook het Rijk tekent mee.
Tijdens het symposium gaf Cora aan dat duurzaam en circulair bouwen een grote prioriteit heeft in onze provincie. Circulaire Economie is een belangrijk onderdeel van onze omgevingsvisie. Bovendien hebben Provinciale Staten een motie aangenomen over de 100.000 woningen die het Rijk graag gebouwd ziet in Flevoland. Hierin staat een oproep aan Rijk en gemeenten om naast het bouwen van huizen ook te denken aan bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaam bouwen. Cora zegt daarover: “Flevoland vindt het heel belangrijk dat er geen sprake is van het stapelen van stenen. We willen een volwaardige, inclusieve maatschappij bouwen in een schone leefomgeving en met duurzame kwaliteit. Het bouwen met organische materialen op basis van een concept dat hergebruik mogelijk maakt, past daar naadloos in.”
Provincie Flevoland timmert sowieso aan de weg als het om circulaire economie gaat. We zijn er trots op dat onze provincie vermeld staat in de krachtenkaart die door het Interprovinciaal Overleg is aangeboden aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Vanuit de Metropoolregio Amsterdam is Cora trekker van de GreenDeals sterker uit de crisis. Hoe kunnen we duurzaam investeren zodat er een nieuwe economie ontstaat met groene banen? In het kader daarvan hebben de Provincie Flevoland, Lelystad en Almere zich aangesloten bij de ambitie om 1 op de 5 huizen te laten bouwen met organisch materiaal zoals hout.
De ambities zijn dus hoog, maar de werkelijkheid kan weerbarstig zijn. Vandaar dat het goed is om met alle betrokken partijen aan de slag te gaan en van elkaar te leren.