Het beheer van de Oostvaardersplassen is een ware balanceer act. Grote grazers zijn nodig om het gras kort te houden voor de ganzen. Ganzen eten niet alleen gras, maar ook jong riet en voorkomen daarmee dat de plassen dicht groeien. Alleen, als er te veel grazers zijn tast dit de biodiversiteit aan. Bij te veel ganzen neemt het riet af en worden de plassen groter. En dat is niet de bedoeling van dit Natura 2000 gebied waarvoor doelstellingen zijn geformuleerd om bepaalde vogelsoorten in stand te houden. Deze vogels houden van moeras. In het beheerplan voor de OVP is een reset van de plassen opgenomen: het laten dalen van het waterpeil, waardoor er meer riet en moeras ontstaat.

Deze reset is om verschillende redenen jaren uitgesteld, maar uiteindelijk vorig najaar gestart. Vandaar de veronderstelling dat de vissensterfte te maken had met de ingezette daling van het waterpeil. Omroep Flevoland had onderzoek gedaan en uit de stukken die zij hadden bekeken, zou blijken dat gedeputeerde staten herhaaldelijk was gewaarschuwd voor mogelijke sterfte, maar niet snel genoeg handelde om bureaucratische redenen.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman ging tijdens de Statenvergadering uitvoerig in op de vissterfte en de reset. Volgens Rijsberman was de reset nog niet begonnen en was het lage waterpeil ontstaan door verdamping en aanhoudende droogte. Het uitvangen van de vissen stond gepland voor het najaar van 2019. Massaal vissen vangen in ondiep water is onmogelijk, daarvoor moet je een vangput graven, waar de vissen naar toe zwemmen. Dan kun je ze eruit halen. Had er dan geen water bij gepompt kunnen worden, vroeg menig statenlid zich af. In theorie wel, maar het zou veel tijd kosten om het waterpeil in de plassen te verhogen, gezien de enorme oppervlakte. Daar werd wel aan gewerkt, maar de plotselinge sterfte verraste iedereen. 

Wat GroenLinks betreft heeft de gedeputeerde afdoende de vraag of het college niet heeft zitten slapen, beantwoord. Er is wel degelijk gekeken naar maatregelen, maar de sterfte kwam onverwachts snel. Inmiddels zijn er tonnen vis afgevangen, die voor een groot deel uitgezet zijn in het Markermeer. Er wordt gewerkt aan vispassages en als er een begin gemaakt wordt met de Oostvaardersoevers, kunnen vissen vrij heen en weer zwemmen tussen meer en plas. 

GroenLinks maakt zich wel zorgen over de recente vissterfte in natuurgebieden in Flevoland. Hoe kun je voorkomen dat in tijden van droogte en hitte vissen massaal het loodje leggen? Door het waterpeil preventief in sommige plassen te verhogen? Andere maatregelen? Gezien de klimaatcrisis en daarmee het risico op extreem weer, heeft GroenLinks er bij de gedeputeerde op aangedrongen, hier onderzoek naar te laten doen. De gedeputeerde zal de Staten daarover informeren.