Een van de duurzaamheidsdoelen is deze voedselverspilling met de helft te laten afnemen in 2030. Zolang er nog honger is in de wereld is het onaanvaardbaar dat we zoveel voedsel weggooien.

In Nederland is er voedsel in overvloed, maar ons voedselsysteem heeft perverse kanten. Zoveel mogelijk productie voor zo weinig mogelijk geld, ten koste van klimaat en bodem. Vervolgens verspillen we daar dan weer een derde van.

Verspilling vindt al plaats voordat de producten in de winkel komen. Groente of fruit met een plekje of met een afwijkende vorm wordt afgekeurd voor consumptie. En dagelijks worden er 650.000 meer broden gebakken dan gekocht of gegeten.

De afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven gestart om deze verspilling tegen te gaan. Ook in Flevoland.

Samen tegen Voedselverspilling

Dit initiatief zet zich al jaren in om het weggooien van voedsel te verminderen. Verschillende bedrijven, waaronder ook een aantal grote supermarktketens hebben zich hierbij aangesloten en hebben hun voedselstromen in kaart gebracht als eerste stap om te kijken hoe je verspilling tegen kunt gaan. Er is een sensor ontwikkeld die de echte houdbaarheidsdatum van een product meet. Die is nog niet operationeel vanwege wet- en regelgeving, maar zal in de toekomst helpen om verspilling te voorkomen.

Het bedrijf Tekko doet in opdracht van de provincie onderzoek naar de mogelijkheden om ketens te verkorten en meer te doen met bijvoorbeeld tweede en derde restromen uit de voedselproductie. Ongeveer 30% van de groenten en fruit valt buiten de boot vanwege een afwijkende vorm of maat. Voedsel wat nog uitstekend te eten is. Een bedrijf als Flevosap gebruikt fruit uit reststromen. Wat er daarna nog overblijft wordt verwerkt in veevoer.

Een nieuw product, ontwikkeld samen met Tekko is groentesap van biologische paarse wortels die zijn afgekeurd vanwege de vorm.

Waste to Success zet zich in tegen voedselverspilling door zich op de consument te richten en workshops te geven met in de hoofdrol gered, lokaal, gezond en duurzaam eten en het plezier van koken. 

Al deze initiatieven doen een beroep op de politiek om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zo in te richten dat productie en vraag beter op elkaar zijn afgestemd en alle prikkels tot overproductie worden weggenomen.

Tenslotte, de transitie van dierlijk naar plantaardig eiwit helpt enorm bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een traag en taai proces, want de vleesconsumptie is nauwelijks afgenomen in Nederland. Om het goede voorbeeld te geven, heeft de provincie sinds vorig jaar een nieuwe cateraar, die een minimale footprint wil realiseren en zo min mogelijk voedsel verspillen.