Cora Smelik: “In de zomer ben ik namens ons college in gesprek gegaan met de dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland en de burgemeesters van de gemeenten Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Urk en Noordoostpolder met het idee om gezamenlijk zo’n manifest te schrijven. Hierop hebben de burgemeesters enthousiast gereageerd en zijn we samen aan de slag gegaan met een krachtige tekst waarin we Flevoland positioneren. Het proces om dit gezamenlijk te doen is een mooi begin van een strategische samenwerking. We hebben namelijk ook naar elkaar toe uitgesproken dat het belangrijk is om vaker samen te kijken naar de toekomst van Flevoland. Hoe ziet Flevoland er uit na 2050? Waar zien we kansen en bedreigingen en hoe wegen we alle belangen goed af?”
Flevoland ziet kansen bij het verwezenlijken van de grote transitieopgaven waar Nederland voor staat op het gebied van wonen, energie, leefbaarheid en landbouw. Met nieuwe vormen van verstedelijking zijn we in staat om een volwaardig en leefbaar gebied te ontwikkelen. Daarnaast is Flevoland de landbouwprovincie van Nederland. Flevoland ziet volop kansen voor een innovatieve voedselvoorziening en de landbouwtransitie. Samen met ondernemers en kennisinstellingen stimuleert Flevoland de kringlooplandbouw en het verkorten van ketens. En Flevoland levert een bovengemiddelde bijdrage aan de uitvoering van het Klimaatakkoord.
Flevoland ligt strategisch in Nederland. Er is geografisch en maatschappelijk een goede verbinding met NoordNederland, de Randstad, Utrecht, regio Zwolle en Noord-West Veluwe. Dat is belangrijk voor de leefomgeving in Flevoland. De oplossingsgerichtheid en praktische aanpak in Flevoland, op een innovatieve, experimentele, circulaire manier kan enorm helpen om de genoemde terreinen te versterken.
Er wordt nadrukkelijk gekeken naar Flevoland voor het bouwen van 100.000 extra woningen. Het is belangrijk dat dit geen “stapeling van stenen” wordt. We willen een maatschappij opbouwen met sterke sociale structuren, een rijke cultuur en een natuurinclusieve samenleving. En de treinverbindingen moeten goed geregeld zijn! Als overheden kunnen we het allemaal niet alleen. We hebben elkaar nadrukkelijk nodig om de landelijke opgaven voor klimaat, woningen en stikstof te realiseren. Gemeenten, waterschap en provincie onderschrijven de bundeling van de krachten bij deze uitdagingen. De regio nodigt het Rijk, ministeries en het parlement uit voor een dialoog. Alleen samen komen we verder.
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/193749/flevoland-biedt-zich-aan-als-de-ontwikkelregio