Té veel stikstof leidt tot eenzijdige plantengroei, zoals brandnetels en bramen, die daarmee andere planten verdringen. De emissie van Flevoland komt vooral terecht in natuurgebieden van de Veluwe en Friesland. De uitstoot moet terug, niet alleen voor het natuurherstel, maar ook voor belangrijke provinciale projecten, zoals de bouw van een maritieme service haven bij Urk en ambitieuze woningbouwplannen in Flevoland. Verder wachten veel boeren die vóór de stikstofcrisis een vergunning hebben aangevraagd voor aanpassingen of uitbreiding van hun bedrijf, op legalisering. Ook zij moeten wachten tot er stikstofruimte vrijkomt.
Inmiddels is er een stikstofwet aangenomen, die de stikstofemissie in 2035 met 50% wil terugdringen. De provincies hebben het afgelopen jaar met verschillende sectoren zoals het bedrijfsleven, de boeren, de transport- en bouwsector en natuurorganisaties om de tafel gezeten om gezamenlijk een stikstofaanpak voor Flevoland te ontwikkelen. GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat aan deze tafels ook bio-boeren deelnamen. Biologische veeteelt, waarbij koeien zoveel mogelijk in de wei staan, kruidenrijk gras eten en hun mest verspreid wordt, stoot aanzienlijk minder ammoniak uit dan een melkveehouderij waar de koeien op stal staan en de mest geconcentreerd is. Bij bio-boeren is er een relatie tussen het aantal dieren en de weidegrond die ze hebben. Dit is ook de essentie van kringlooplandbouw: beperk het aantal gehouden landbouwdieren tot de hoeveelheid voer die jij of je buurman (of samen) kunnen verbouwen.
Verminder het aantal dieren en geef ze meer ruimte!
Een goede manier om de stikstofuitstoot in de landbouw te verlagen zou je zeggen: verminder het aantal dieren, geef ze meer ruimte en verbouw je eigen veevoer in plaats van krachtvoer te kopen met soja uit verre landen. Bovendien zijn kruidenrijke weilanden en veevoeders als Lupine en rode Klaver, heel goed voor insecten en vogels. GroenLinks is hier dan ook warm voorstander van en heeft voorgesteld om extra middelen te reserveren binnen de stikstofaanpak voor boeren die willen overschakelen op kringloop of extensieve biologische veeteelt.
Helaas heeft ons amendement het niet gehaald. Statenleden zijn vooral bezorgd over de vergunningen en denken meer aan technische oplossingen zoals luchtwissers, emissiearme stalvloeren, het scheiden van mest en urine, mest verdunnen met water etc. Deze maatregelen worden ook bepleit door de lobby van de agro-industrie, die weinig baat heeft bij biologische veehouderij. Deze technische oplossingen hebben hun nut nog niet bewezen en dragen evenmin bij aan het verbeteren van het dierenwelzijn.
Verder leek het ons een goed idee om intensieve veehouders op vrijwillige basis uit te kopen en deze grond vervolgens te verkopen aan ondernemers die duurzaam en natuurvriendelijk willen boeren. Helemaal als je dit in Oostelijk Flevoland zou kunnen doen om zo bij te dragen aan een mooie, groene bufferzone tussen natuurgebieden en intensieve landbouw. De door GroenLinks en D66 ingediende motie hierover haalde het net niet. Dat is even slikken, maar over een maand bespreken we het door GroenLinks voorgestelde actieplan Biodiversiteit, en daar hopen we meer binnen te halen.