Een duurzame oplossing is het verkleinen van de veestapel en het robuuster maken van de natuur door ecologische verbindings- en bufferzones. Naast het steunen van biologische boeren die gebruik maken van de kringlooplandbouw en zonder kunstmest eigen voer produceren op kruiden- en bloemrijke graslanden. Goed voor de biodiversiteit en de insecten.
Het lijkt zo simpel. Maar de zeer invloedrijke agro industrie is meer gebaat bij het aanleggen en financieren van grotere stallen met nieuwe filtersystemen, gescheiden mestopvang en ander, minder eiwitrijk veevoer. Helaas zijn dat ook de maatregelen waar dit kabinet en de veehouders voor pleiten. Boeren kunnen vaak niet anders dan meegaan in de schaalvergroting en verdere industrialisering van de veeteelt.
Volgens Jesse en Laura kiest het kabinet voor nodeloze vertraging door maatregelen voor te stellen die weinig verschil maken en de crisis zeker niet oplossen. De Tweede Kamerfractie van GroenLinks gaat dit stikstofbeleid niet steunen zolang de veestapel niet verkleind wordt en de natuur niet wordt versterkt. Uiteraard moeten boeren gecompenseerd worden en zullen dit soort maatregelen in nauw overleg met de sector plaats moeten vinden. De warme sanering van een aantal bedrijven in de buurt van N2000 gebieden, is een eerste stap, maar onvoldoende om de crisis op te lossen.
Ook vervuilende mobiliteit, zoals auto’s en vliegtuigen, stoten stikstof uit. Suzanne Kroger pleit ervoor de luchtvaart in te krimpen en de miljarden Euros die klaarliggen voor de aanleg van zeven nieuwe snelwegen, te investeren in betere en snellere treinverbindingen. Dat scheelt pas uitstoot!
Wat betekent dit voor Flevoland?
Uiteraard zullen we niet toestaan dat er gemorreld wordt aan natuurgebieden in de provincie. We willen juist bijdragen aan een robuuste natuur met herstel van biodiversiteit. Dat kan heel mooi samen met natuurinclusieve en kringlooplandbouw. En wat ons betreft mag die veestapel inkrimpen. Niet alleen vanwege de stikstof, maar ook vanwege het dierenwelzijn. Helaas zijn er maar weinig partijen die dit aandurven, de lobby van de agro industrie is
sterk in Flevoland. Onlangs kregen we een rapport van de intensieve varkenshouderij, waarin ook zij pleitten voor nieuwe stalfilters, mest scheiding en ander varkensvoer. O ja, er stond ook een paragraafje in over het dierenwelzijn: minder gebruik van antibiotica en minder staarten afknippen.
Daar zijn de varkens die zich vanaf de geboorte zes maanden staan te vervelen in veel te kleine hokken om vervolgens een ellendige slachtdood tegemoet gaan, vast erg blij mee...