Op 26 februari diende GroenLinks een motie in om het college te verzoeken zorg te dragen voor vertegenwoordiging van biologisch producerende boeren in de gebiedstafels die voorstellen gaan ontwikkelen voor de stikstofaanpak.

Op 6 mei hoorden we dat aan twee van de drie gebiedstafels voor Flevoland bioboeren gaan deelnemen. Daar is flink wat overleg en lobby aan te pas gekomen, niet in de laatste plaats door Bdeko, de organisatie van bioboeren in Flevoland. Onze overwegingen bij de motie waren dat biologische agrarische bedrijven aanzienlijk minder stikstof uitstoten dan de gangbare landbouw, inmiddels 12% van de agrarische sector in Flevoland biologisch is en de provincie aanzienlijke kennis en ervaring heeft opgebouwd met biologische en kringlooplandbouw, ondermeer door de hogescholen AERES en Warmonderhof.

Steeds meer boeren willen overschakelen op biologische en of kringloop landbouw, maar hebben daarbij een financieel steuntje in de rug nodig. En liefst ook eerlijke prijzen voor hun producten. Voor pilots die worden voorgesteld door de gebiedstafels, is een bedrag van 500.000 EUR beschikbaar. Die zullen deels naar experimenten gaan die hun nut nog niet voldoende hebben bewezen qua stikstofreductie, zoals minder eiwitrijk veevoer, het vermengen van mest met water en stalfilters, maar er is zeker ruimte voor echt duurzame en natuurinclusieve projecten. Dat is ook in lijn met de brief die minister Schouten onlangs naar de kamer stuurde, waarin ze pleit voor maatregelen die moeten leiden tot een omslag naar kringloop- en emissiearme landbouw en het in harmonie brengen van landbouw en natuur. In de komende 20 jaar zal er jaarlijks 300 miljoen naar het versterken van natuur gaan in Nederland en wordt er in vier jaar 1 miljard uitgetrokken voor het beëindigen van agrarische bedrijven.

Overigens gaan de gebiedstafels ook over andere sectoren, zoals de bouw, het transport en de industrie en zitten er naast de landbouwsector, vertegenwoordigers vanuit de natuurorganisaties, gemeenten, waterschap en provincie aan tafel. De stikstofuitstoot is een gezamenlijke opgave en een van de eerste taken is het in kaart brengen van die emissie in de provincie.

Er liggen nu kansen voor natuurinclusieve kringlooplandbouw, groene steden, de energietransitie, het versterken van de biodiversiteit en bossen. De uitdaging is om dit slim met elkaar te verbinden. Op 13 mei wordt de startnotitie ‘actieplan biodiversiteit’ besproken, dat op initiatief van GroenLinks in het coalitieakkoord is gekomen.