Hoe kun je dat vertrouwen herstellen en je besluitvorming zo inrichten dat inwoners zich gehoord en geraadpleegd voelen?
Bij uitstek een thema voor GroenLinks en het is dan ook niet verwonderlijk dat bestuurlijke vernieuwing in de portefeuille van gedeputeerde Cora Smelik zit. Een goede reden om met haar in gesprek te gaan over participatie en bestuurlijke vernieuwing. Zij ziet het betrekken van inwoners bij besluitvorming als een noodzakelijke uitdaging: “Samen met inwoners optrekken ligt weliswaar meer voor de hand op gemeentelijk niveau, waar je her en der al interessante burgerinitiatieven ziet ontstaan. Als provincie kun je dit aanmoedigen en ondersteunen. Voor de relatief ‘onzichtbare’ provincie is het belangrijk om duidelijk te communiceren wat je doet, waar je besluiten over neemt, dat proces inzichtelijk maakt en inwoners hierbij betrekt”.
Geen gemakkelijke opgave, hoe gaan we dat doen?
“De afgelopen maanden is er een aantal dialoogsessies geweest tussen Statenleden en Gedeputeerden om te praten over de toekomst van Flevoland. Wat zijn de uitdagingen waar we als provincie voor staan, zoals de woningopgave of de gevolgen van de coronacrisis. Hoe kunnen we Flevoland mooier en leefbaarder maken?
Naar aanleiding van deze dialogen is gekozen om bestuurlijke vernieuwing toe te passen op het nieuwe economische beleid van de provincie. Hoe zorgen we dat we dit beleid gaan vernieuwen zodat het tegemoet komt aan de wensen en noden van burgers?
In plaats van de gebruikelijke weg, ambtenaren hierover een notitie te laten schrijven en die een aantal keren in de politieke arena te bespreken en te wijzigen, is er door het college gekozen voor een ander proces. Laat de Statenleden met elkaar in gesprek gaan over wat ze belangrijk vinden voor de verdere ontwikkeling van Flevoland en hoe je het nieuwe economische beleid daarvoor gaat inrichten”.
Dat lijkt me nogal een breed gesprek, wordt dat geen Poolse landdag?
“Dat doen we niet in het luchtledige, maar aan de hand van de Brede Welvaart-indicatoren, die weer zijn afgeleid van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Dan gaat het om zaken zoals de gezondheid van burgers, duurzaamheid van de groei, werkgelegenheid en aanpak van de armoede, maar bijvoorbeeld ook de landbouw- en energietransitie”.
Cora ziet enthousiasme bij veel Statenleden voor dit proces, ook al is het best wennen om uit de politieke hazenpaadjes te komen. Ze is optimistisch over de bereidheid van Statenleden om op een andere manier in dialoog te raken tijdens die gesprekken.
En wanneer zijn de inwoners aan de beurt?
Cora: “Wat mij betreft zo vroeg mogelijk! Zodra de belangrijkste thema’s voor het nieuwe beleid duidelijk zijn, wordt er gekeken op welke punten inbreng van inwoners en externe deskundigen nodig en wenselijk is. Statenleden zal ook worden gevraagd actief rond te kijken wie zij hierover willen laten meepraten.”
Het proces wordt begeleid door een werkgroep van Statenleden, waaronder ondergetekende, ambtenaren en uiteraard Cora.
Los van de rol van Cora, zien wij als fractie ook een belangrijke rol voor onszelf in dit proces. Uiteindelijk gaat het er in Flevoland om, om bij alle opgaven een goede balans te vinden tussen ecologie en economie, waarbij leefbaarheid, gezondheid en vermindering van de ongelijkheid tussen burgers voorop staan. Dat daarbij alle waarden vanuit de samenleving vertegenwoordigd zijn en kunnen meepraten is van groot belang.
Bijvoorbeeld als je advies wilt over hoe je de landbouw duurzamer kunt maken kun je naast vertegenwoordiging van agrariërs ook denken aan inwoners die last hebben van bijvoorbeeld een kalkoenenflat of een megastal vol met varkens in de buurt, of vertegenwoordigers van dierenbelangen. De Omgevingswet geeft voor het gesprek met de omwonenden ook nieuwe handvatten.
Vernieuwing van economisch beleid met participatie door alle Flevolanders is een ontwikkeling die wij als GroenLinks natuurlijk graag zien en we hopen dat meer Statenleden in deze richting gaan bewegen. Wij gaan dit gesprek graag aan.
Jullie zullen hier de komende tijd meer over gaan horen!